Den vil sette alle tidligere handelsavtaler i skyggen og skape verdens største økonomiske blokk. Det transatlantiske handels- og investerings-partnerskapet (TTIP) er ifølge ekspertene «ekstremt komplekst» og i følge kritikerne «særdeles problematisk». Mens motstanden vokser trekker forhandlingene mellom EU og USA i langdrag.

Berlin. «Da er det bare 70 igjen», sier Maritta Strasser mens hun lukker laptopen og retter på stolen. Ikke bare fra europeiske søsterorganisasjoner strømmer e-mailene inn til aktivisten i den tyske kampanje-organisasjonen Campact; fra en rekke miljøer også i det amerikanske og kanadiske sivilsamfunnet kommer daglig oppdateringer fra en felles front. Fagforeninger, kirkesamfunn, kulturarbeidere, miljøvernere, alle inngår de i en bred nettverksallianse på tvers av Atlanteren, en allianse mot TTIP og det europeisk-kanadiske motstykket CETA. Men motstanden mot de transatlantiske handelspolitiske ambisjonene er påfallende stor i Europa.

«Det er et av de mest mobiliserende temaene vi har hatt noen gang», sier Strasser om det europeiske borgerinitiativet Stop TTIP, som Campact sto fadder for i fjor høst.  For Tysklands del våget initiativtakerne å håpe på 300 000 underskrifter. «Hittil har vi fått 680 000», stråler representanten for Tysklands antakelig mest slagkraftige NGO. I EU sett under ett har nesten tre millioner innbyggere underskrevet det felleseuropeiske oppropet mot TTIP og CETA som forelegges Europaparlamentet nå i høst.

Les hele artikkelen her: 

http://www.aftenposteninnsikt.no/verden/tommelen-ned-ttip

Tekst: Yngve Leonhardsen foto: Friends of Europe