De skotske nasjonalistene ser mot Norge og Norden i sin visjon for et uavhengig Skottland. Men hva mener de egentlig med «den nordiske modellen» og hvor realistiske er deres fremtidsvyer? En rapport fra sommerens store debatt.

Dunfermline/Edinburgh/Glasgow. I den lille rådhussalen i Dunfermline, en velholdt liten by en halvtimes tid utenfor Edinburgh, har rundt femti mennesker kommet for å høre et foredrag med tittelen: «Skottlands skjebne – en tartan-mønstret del av Storbritannia eller et nytt nordisk demokrati?» Med eksempler hentet fra norsk historie og samfunnsliv hamrer journalisten og samfunnsdebattanten Lesley Riddoch løs på den skotske mentaliteten, som hun mener er fanget et sted mellom en gammel føydalisme og en moderne, sterkt sentralisert britisk velferdstat. «Dette stedet er klart for et realt byks fremover,» sier hun mot slutten av foredraget. «Den eneste forskjellen mellom skotter og nordmenn, eller skandinaver generelt, er at ingen regjering har stolt på oss og gitt oss makt slik deres regjeringer har gjort. Det kan vi forandre den 18. september.»

Riddocks blant annet noe idealiserte bilde av norsk kommunepolitikk og hennes åpne svermeri for den norske hyttetradisjonen, blir mer forståelig i kontrast til et Skottland som har et av de svakeste lokaldemokratiene i Europa og det mest konsentrerte eierskapet av land i den vestlige verden. «Folk forventer hverken å ha makt eller å kunne benytte naturressursene der de bor,» sier Riddoch på tomannshånd, og kan vise til at Skottlands 5,4 millioner mennesker er fordelt på 32 kommuner (mot Norges 428) og at en liten elite på under fem hundre personer eier over halvparten av skog og mark. En mer demokratisk forvaltning av både natur og politikk står derfor øverst på hennes ønskeliste i et selvstendig Skottland. «De fleste ønsker seg uavhengighet av rent instrumentelle grunner,» påpeker hun. «De ønsker å være i stand til å gjøre noe vi aldri vil klare å overbevise Westminster om, og det er å utvikle et sosialdemokrati.»

Les videre her: http://www.aftenposteninnsikt.no/europa/skottland-en-ny-nordisk-velferdsstat

©Tekst: Kjetil Gyberg ©Bilde: Kjetil Gyberg (publisert i Aftenposten Innsikt, september 2014)