I 1945 lå nesten alle tyske byer i ruiner. I tillegg til en halv million mennesker var uvurderlige arkitektur-skatter falt offer for de Alliertes teppebombing. Flere steder forsøker man nå å gjenskape noe av fordums prakt i bykjernene – ikke uten strid.

Dresden. «Neste holdeplass er: Theaterplatz», lyder det fra høytaleren mens trikken setter fart over Augustus-broen. Foran Hofkirche svinger den til høyre. Rundt hjørnet kommer Semper-operaen til syne, liksom Zwinger, det barokke hage- og museumsanlegget.

Mens museum og opera ble rekonstruert allerede i DDR-tiden, skulle sentrumskjernen til venstre for trikkestoppet lenge fortsatte å vitne om de massive ødeleggelsene bombeangrepet 13.februar 1945 hadde påført den historiske kunst- og kulturbyen Dresden. Hoff-kirken var én av ytterst få bygninger i sentrum av Dresden som ikke var totalskadet etter at 14 kvadratkilometer av byen i to angrepsbølger var blitt forvandlet til ett eneste stort ruinlandskap.

Nygammelt byrom 

Rusler man mot Neumarkt, byens tradisjonelle midtpunkt, passerer man først det majestetiske slottsbygget, der kongene av Sachsen i sin tid holdt til. Vis-à-vis ligger Taschenberg-Palais. Den forhenværende adelsresidensen, som nå er luksushotell, strutter i høybarokk formprakt, og et uøvet øye vil lett kunne holde både slott og hotell for godt vedlikeholdte originaler. Men til inn på 90-tallet dreide det seg her om to gapende ruiner.

Bakenfor kommer et anleggsgjerde til syne. Strekker man på hodet ser man arkeologer i arbeid blant gamle kjellerhvelv. Om to år vil kvartalet på denne tomten smykkes av fasaser i renessansestil, kopier av husene som sto på disse kjellerne fram til 1945. Noen skritt videre, og man kan beundre das Triersche Haus og de andre replikaene i det nyreiste kvartalet bak, før Neumarkt  åpner seg. Plassen med Frauenkirche, Dresdens gjenoppbygde landemerke, er omkranset av rekonstruerte barokkfasader – og av nok en anleggstomt, der et nytt historisk kvartal vil gjenoppstå i 2018.

«Vi har byantikvarene fra DDR-tiden å takke for at Neumarkt ikke ble bebygget tidligere», sier Jürgen Borisch om den urbane ørkenen, som i form av en parkeringsplass, i flere tiår omsluttet ruinen av Frauenkirche. «Hadde det ikke vært for dem, ville Dresdens sentrum ha gått tapt for alltid.» Den pensjonerte forretningsmannen er en av grunnleggerne av foreningen Gesellschaft Historischer Neumarkt Dresden (GHND) og grøsser ved tanken på de sosialistiske arkitektur-manifestasjonene som preger andre deler av byen, og som på begynnelsen av 80-tallet, i form av et brutalistisk kontorkompleks, rykket faretruende nær kirkeruinen. Dette ble sprengt i 2005 og frigjorde en stor flate bak kirken som vil ferdigstilles de neste årene, hovedsaklig med nye rekonstruksjoner. Da vil to viktige historiske gateløp inn mot Neumarkt være sluttet.

 

les mer i Aftenposten Innsikt 11/16

 

Tekst og foto: Yngve Leonhardsen