Tjuefem år etter gjenforeningen av de to tyske statene ligger Øst-Tyskland fortsatt langt foran Vest-Tyskland i barnehagedekning. Mens 83 % av toåringene i Øst går i barnehage, gjør bare 43 % det i Vest. I øst arvet man ikke bare mange flere barnehager, men også en innstilling om at småbarnsmødre vil stå i jobb.

Sömmerda, Thüringen. — Bare du er tidlig nok ute, så får du plass her også, sier Tobias Heinig i det han svinger inn den smale brosteinsgaten foran det middelalderske rådhuset i sentrum av Sömmerda. Faren til Marie på fire og Konstantin på to år er glad for å ha fått plass til barna i småbyens mest populære barnehage, «St. Bonifacius».

— Ellers finnes det seks andre barnehager her også, i offentlig regi, og der er det i hvert fall ikke noe problem, sier software-utvikleren i begynnelsen av tredveårene mens han parkerer foran den fargeglade bygningen et steinkast fra den gotiske St.Bonifacius-kirken.

Det samme kan man nok ikke hevde om delstatshovedstaden Erfurt et par mil unna, eller om andre store østtyske byer som Dresden og Leipzig, men sammenlikner man med situasjonen i de vesttyske storbyene blir problemene i øst oversiktlige. En av barnehagene i Stuttgart kunne i fjor tilby 12 ledige plasser til 180 søkere. I Mercedes-byens barnehager står totalt 2800 barn i alderen under tre på venteliste. Det har ført til ad-hoc-løsninger for mange foreldre, men også til rettslige steg. I 2013 fikk tyskerne nemlig lovfestet rett til barnehageplass for barn under tre år.

Tekst og foto: Yngve Leonhardsen

les mer i Første steg 2/15:

https://user-nc1yu2a.cld.bz/Forste-Steg-nr-2-2015