Praha har lenge vært en storbyfavoritt. Det siste tiåret er byen blitt stadig mer tilgjengelig for bevegelseshemmede, enten de er innbyggere eller turister.

Med nye trikker, toaletter og trinnfrie fortau har den tsjekkiske hovedstaden tatt noen viktige skritt mot å åpne det unike byrommet også for bevegelseshemmede innbyggere.

– Jeg bor jo i en historisk by, sier Jarmila Onderková mens hun tar korte, kraftige tak over de glatte men litt ujevne steinene. Fra midten av Gamlebytorget titter hun opp på den gotiske Týn-kirkens mektige dobbeltspir, og puster ut. –  Så visse utfordringer er det.

En av dem er fortsatt det noe ruglete brosteinsdekket her på byens historiske og geografiske midtpunkt. Men førtiseksåringen som er i ferd med å avslutte en doktorgrad ved idrettshøyskolen i Praha, vil ikke klage: – Ting har blitt veldig mye bedre de siste årene, sier hun mens vi passerer den ruvende bronsestatuen av kirkereformatoren og nasjonalhelten Jan Hus.

For 15 år siden fantes det praktisk talt ikke et eneste trinnfritt fortau. Nå er de fleste gatehjørner og fotgjengeroverganger harmonert med veibanen. Et betydelig antall  museer er helt eller delvis tilrettelagt for rullestolbrukere, i likhet med en del av de historiske bygningene.

Praha er det største urbane området på UNESCOs verdensarvliste, men der hvor det går, og hvor den historiske karakteren ikke endres i for stor grad, er lovverk og byantikvar med på tilpasninger. En av bygningene er rådhustårnet her på Gamlebytorget, hvor også rullestolbrukere kan ta seg til topps. Eller Nasjonalgalleriet i det gamle adelspalasset i den andre enden av plassen.

 

les mer i Handikappnytt nr 4/ 2015

tekst og foto: Yngve Leonhardsen