I verdens tredje største filmindustri blandes overraskende modernitet med svart magi. Resultatet er et unikt vindu inn til Afrika.

«Glamour er viktig,» sier Ijeoma mens hun studerer en av filmplakatene i resepsjonen. «Men hvis man ikke er vakker, må man i det minste ha god diksjon”, legger hun til. “Det er på listen over skuespillere du kan se om filmen er bra eller ikke.» Vi er i lokalene til et av de mange hundre videoproduksjonsselskapene i Surelere, en forstad til multimillionbyen Lagos i Nigeria. Ijoma er en av mange som prøver å etablere seg i Nollywood, Nigerias filmindustri. Så langt har hun kun gjort reklamefilmer, men Ijoma ser for seg å snart være et navn på en av de mange filmplakatene i Surelere. Universitetsgraden i statsvitenskap tok hun mest for foreldrenes skyld. Nå vil hun forfølge sin egen drøm.

«Siden jeg var liten har jeg villet bli skuespiller.» Den drømmen deler Ijeoma med tusenvis av unge landsmenn, for Nollywood har forlengst blitt en gullgruve: Lønningene til det øverste skiktet av skuespillere ligger et sted mellom 400.000 og 500.000 naira (ca. 22.000-27000 kroner) per film. De aller største navnene kan ta opp mot en million naira (rundt 50.000 kroner) for noen ukers innsats. Da enkelte kan rekke å spille inn godt over 20 filmer i året, er det snakk om store penger. Nattestid kan man se filmstjerner boltre seg på de ultrahippe nattklubbene som har vokst frem mellom bankpalasser og eksklusive hoteller på øyene i lagunen. Enkelte av dem forlater Lagos’ berømte highlife i Rolls Royce.

Les videre her: http://www.xmag.no/id/1355

©Tekst: Kjetil Gyberg og Yngve Leonhardsen ©Foto: Yngve Leonhardsen (publisert i Verdensmagasinet X nr. 2 2009)